БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА


images-stories-profil-300x300

Трговина људима је озбиљан друштвени проблем, јер најдрастичније угрожава основна људска права као што су: право на живот, на слободу избора, на слободу кретања. Са овим обликом криминала суочени су људи широм света . У покушају да смањи или елиминише овај проблем укључио се и Црвени крст Србије. Црвени крст Стари град активно је укључен у реализацију програма борба против трговине људима од 2008. године.

Циљ овог програма је да се утиче на свест грађана, а нарочито деце и омладине о проблему који се дешава свуда око нас. Програм обухвата различите садржаје попут: информативних радионица, трибина, игроликих активности, уличних манифестација, семинара за едукаторе и др. Црвени крст Србије развио је превентивни пакет који садржи приручник за едукаторе, мултимедијалну презентацију, друштвене игре, бојанке за децу, слагалице.

Црвени крст Стари град програм реализује са различитим циљним групама као што су грађани, млади, просветни радници. Највећи акценат ставља се на ученике основних и средњих школа, са којима се реализују информативне радионице како би били упознати о овом проблему и како би их наши едукатори научили мерама опреза. Жеља нам је да ученике упознамо са потенцијалниом проблемима који се могу јавити на екскурзијама, сезонским пословима или било којим другим местима омогућеним за врбовање жртава. Носиоци овог програма су едуковани млади волонтери Црвеног крста Србије који поседују сертификате едукатора и тренера, које су стекли на националним обукама које је организовао Црвени крст Србије.

Волонтери Црвеног крста Стари град сваке године учествују и у обележавању 18. октобра, Европског дана борбе против трговине људима. Овај дан се обележава различитим активностима попут уличних манифестација, анкетирања грађана, медијском промоцијом.

Уколико сте заинтересовани да се у вашој школи одржи информативна радионица или трибина на ову тему или да постанете један од вршњачких едукатора у овој области контактирајте секретаријат Црвеног крста Стари град на телефон 011/2628-882 или нашег колегу Ориона Зуровца.