ДОБРОВОЉНО ДАВАЛАШТВО КРВИ


krvprva copyДавање крви је добровољно, анонимно и бесплатно. Црвени крст Србије у оквиру својих јавних овлашћења врши популарисање добровољног давалаштва крви и у сарадњи са службама и здравственим установама за трансфузију крви учествује у организовању акција добровољног давања крви.

За доношење одлуке да се понуди крв од значаја је сазнање:
да свака здрава особа има резурву крви која није неопходна за нормално функционисање рад, учење и друге активности,
да давањем дела резерве крви неће угрозити своје здравље нити умањити способност за нормалне животне активности.

КО МОЖЕ ДА БУДЕ ДАВАЛАЦ?
Давалац крви може да буде свака здрава одрасла особа, старости од 18 до 65 година код које се лекарским прегледом и провером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, утврди да давање крви неће угрозити њу нити особу за коју би се та крв употребила. У нашој земљи мушкарци могу да дају крв на 3 месеца (12 недеља), а жене на 4 месеца (16 недеља).

КАКО СЕ ПОНАШАТИ ПОСЛЕ ДАВАЊА КРВИ?
Завој на прегибу лакта не треба скидати следећа два сата. Тог дана треба да се уноси нешто више течности него што је уобичајено. Могу да се обављају уобичајене активности. Треба избегавати тешке физичке активности или вежбе као што су подизање терета, билдовање, гурање тешких предмета, најмање 4 сата после давања крви. Избегавати журбу, пушење бар 2 сата, алкохол бар 8 сати, дуготрајно стајање, прегрејане просторије. Тог дана као возач не треба да крећете на дуг и напоран пут.

КАДА СЕ НЕ МОЖЕ ДАТИ КРВ?
Постоје медицински кретеријуми за привремено одлагање или трајно одбијање због неподобности за давање крви, било да би давање крви могло да угрози потенцијалног даваоца или примаоца. Даваоци крви не могу да буду:
– особе са малигним и тешким хроничним обољењима срца, плућа, бубрега и других система органа,
– особе које болују или су преносиоци узрочника болести које могу да се пренесу крвљу,
– особе које имају ризично понашање као што је: високо ризично сексуално понашање, наркоманија и хронични алкохолизам.
Привремено одлагање давање крви зависи од разлога одлагања.
– После тетовирања, пробадања тела и коже (пирсинг), акупунктуре, једног ризичног сексуалног контакта, неких хирушких интервенција и трансфузије крви, привремено одлагање давања крви траје 6 месеци.
– После лакших инфективних болести као што су прехлада и грип, као и после примене антибиотика потребнно је да прође 7 дана до давања крви.
– После изложености, контакта са оболелим особама од већине инфективних болести, период забране давања крви обично траје као и временски период инкубације те болести.
– После примања вакцине, у случају живих вакцина треба сачекати 4 недеље а код већине осталих вакцина крв се може дати по престанку реакције на вакцину.
– Особе женског пола не могу да дају крв у току трајања менструације, док траје, као ни 6 месеци после побачаја или порођаја.

ДА ЛИ ПОСТОЈИ КОРИСТАН САВЕТ О ПРИПРЕМИ ЗА ДАВАЊЕ КРВИ?
Посебна припрема за давање крви није потребна, као ни посебан режим после давања крви. Међутим, да бисте се што боље осећали приликом давања крви, поготово ако је то прво давање, одређени савети могу да буду од користи.

Препоручује се да пре давања крви особа

– буде одморна
– да је претходне ноћи спавала уобичајено,
– да је узела лагани оброк и извесну количину течности (најбоље 4 чаше воде 1-2 сата пре давања крви).

Програм активности и план прикупљања крви усвојен је на нивоу Црвеног крста Београда и у оквиру наше организације.
У сарадњи са Градском општином Стари град и Институтом за трансфузију крви у свечаној сали Општине (Улица Македонска бр. 42) организују се акције добровољног давања крви, сваког последњег понедељка у месецу.

У жељи да едукујемо децу, у оквиру овог програма организујемо квиз ,,Шта знаш о Црвеном крсту и добровољном давалштву крви“ и расписујемо литерарни и ликони конкурс на тему ,,Крв живот значи“.

За више информација о акцијама добровољног давања крви можете се обратити секретаријату Црвеног крста Стари град на тел. 011/2628-882 или контактирати нашег колегу Ориона Зуровца.

Водич за даваоце крви

Недељни план рада екипа Института за трансфузију крви

Законске регулативе које се односе на добровољне даваоце крви