ИНФОРМАЦИЈЕ О КОРОНАВИРУСУ

0

Шта је нови вирус корона (COVID-19) и какву болест изазива?
• Коронавируси су велика породица вируса који се проналазе и код животиња и код људи. Неки од њих инфицирају људе и могу да изазову болести у распону од прехладе па до озбиљнијих стања као што су Блискоисточни респираторни синдром (МЕРС) и Тешки акутни респираторни синдром (САРС)
• Нови вирус корона и болест коју он изазива (COVID-19) је нови сој вируса корона који је прво откривен у граду Wuhan у Кини у децембру 2019. године.
• Још увек има ствари које не знамо о овом вирусу али истраживачи раде на проналажењу начина да се његово преношење спречи и да се болест коју он изазива излечи

Колика је опасност?
• За већину људи коронавирус неће изазвати ништа озбиљније од благих симптома сличних прехлади: цурење носа, грозница, бол у грлу, кашаљ и плиткије дисање
• За неке људе симптоми могу бити озбиљнији и довести до упале плућа или тешкоћа са дисањем.
о На пример, старије особе и особе са хроничним болестима (као што су ХИВ, дијабетес, висок крвни притисак и срчане болести) делују као да су у већем ризику да се код њих развије тежи облик болести
• Болест се може завршити смрћу оболелог али ово је ретко

Како се добија вирус?
• Здрава особа вирус може да добије од заражене особе. Вирус се шири директним контактом са капљицама пљувачке у којима има вируса. Ове капљице потичу из носа или уста заражене особе.

о На пример, када заражена особа кашље или кија, капљице пљувачке на овај начин избачене могу да доспеју у око, нос или уста друге особе или
о Заражена особа може да кија или кашље у своју руку а да онда том руком дотакне другу особу или површину
о А онда друга особа дотакне површину на којој се налазе капљице заражене пљувачке. Још увек се не зна тачно колико дуго вирус преживљава на површинама изван људског тела али гел за дезинфекцију руку на бази алкохола га убија.
• Нови вирус корона се најчешће преноси блиским контактом са зараженом особом, на пример кроз пружање неге овој особи. „Блиски контакт“ подразумева физичко додиривање, додиривање предмета које су користили или на које су кашљали или провођење велике количине времена у кругу од једног метра око њих.

Шта могу да учиним да заштитим себе И своју породицу??
Ево неколико мера предострожности које помажу да се инфекција избегне:

 1. Перите руке што чешће користећи сапун и воду. Ако сапун није доступан, пепео или гел за дезинфекцију руку на бази алкохола се може користити да се микроби исперу.
 2. Држите дистанцу од других људи један до два метра.
 3. Избегавајте руковање.
 4. Када кашљете или кијате покријте уста и нос лактом или користите папирну марамицу. Покушајте да не кашљете и не кијате у сопствене шаке јер ћете онда њима даље ширити вирус. Папирну марамицу баците у канту. Ако кашљете и кијате у своје шаке, не додирујте ништа и одмах оперите руке сапуном и водом.
 5. Избегавајте блиски контакт са било киме ко кашље, кија или има температуру. Држите дистанцу од барем једног метра и охрабрите их да посете доктора што пре.
 6. Избегавајте да дотичете очи, нос и уста. Шакама дотичемо многе предмете и површине које могу бити контаминиране вирусом.
 7. Чешће проватравајте просторије у кући и на послу.
 8. Посетите доктора ако имате температуру, кашљете или осећате потешкоће са дисањем. Ово је најбољи начин да себи помогнете и спречите заразу да се прошири на вашу породицу и друге особе. Обавезно прво назовите доктора и објасните симптоме како не бисте заразили друге особе.

Шта да радим ако симптоме имам ја или неко из моје породице?
• Што пре тражите помоћ лекара ако сами или ако неко у вашој породици има температуру, кашље или има тешкоће са дисањем.
• Пре него што одете код лекара, зовите га. Такође га треба звати ако сте путовали у област у којој је потврђено присуства вируса корона COVID-19 или ако сте били у блиском контакту са неком које био у тим крајевима и има симптоме.

Пратити информације и основна упутства и поступајте по њима

Контакт телефони:

Министарства здравља – специјални број за питања у вези са корона вирусом тел: 064 8945 235

Института за јавно здравље „др. Милан Јовановић – Батут“, тел: 011 2684566

Градски завод за јавно здравље Београда тел. 011 2078 677

Информације о корона вирусу можете потражити на сајту covid19.rs

Коментар

Ваша е-маил адреса неће бити објављена. Означена поља су обавезна. *

Последње вести

 • ОБУКА ЗА СПАСИОЦЕ НА ВОДИ

  Стручно осособљавање за звање спасилац на води Црвени крст Стари град планира да одржи стручно оспособљавање за звање спасилац на води на територији града Београда. Услови које кандидат треба да испуниКако би кандидат приступио стручном оспособљавању, потребно је да испуни следеће услове:· Да има 18 или више година· Да има стечено средње стручно образовање (четворогодишње…