ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

0

Према званично доступним подацима у Србији тренутно живи 2.369 особа инфицираних хив-ом. У периоду од јануара до новембра 2017. године новодијагностиковано је 105 особа инфицираних хив-ом, 38 особа је новодијагностикован AIDS, док је 9 особа умрло од AIDS-a.

Црвени крст Стари град обележио је 1. децембар, Светски дан борбе против сиде. Наши волонтери су овај значајан датум обележили на платоу испред Филозофског факултета у циљу подизања свести младих о овом проблему. 

Пролазницима су дељени едукативни материјали и презервативи, имали су могућност да се фотографишу у нашем промотивном раму и са штитом, а такође су могли и да анонимно одговоре на анкету која је имала за циљ да стекнемо увид у степен информисаности младих о хив-у. Учесници анкете били су млади од 17 до 30 година, од чега њих 12% сматра да би требали да се тестирамо тек када осетимо све симптоме, 13% младих верује да је сида излечива , али оно што охрабрује јесте да највећи број анкетираних зна како се најбоље заштити од хив-а. Анкету су спроводили наши вршњачки едукатори који реализују програм ’’Превенција хив/сиде и полно преносивих болести’’, па су анкетирани учесници на лицу места могли да добију и кратак вид едукације кроз појашњење тачних одговора у анкети. Акцију смо спровели у партнерству са Домом здравља ’’Стари град’’ и Канцеларијом за младе Стари град, а захваљујемо се Асоцијацији ’’Дуга’’ на донацији кондома. 


Коментар

Ваша е-маил адреса неће бити објављена. Означена поља су обавезна. *

Последње вести

  • ЗАЛИХЕ КРВИ СУ НА МИНИМУМУ, ЧЕКАМО ВАС НА АКЦИЈИ!

    Градска општина Стари град, Црвени крст Стари град и Институт за трансфузију крви Србије организују још једну заједничку акцију добровољног давања крви. Акција ће бити организована у понедељак 29. марта 2021. године у периоду од 12 до 16 часова у великој сали општине Стари град, Македонска бр. 42. Апелујемо на све особе од 18 до…