ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА

0

Светски дан Црвеног крста, 8. мај, обележава на дан када је 1828. године рођен оснивач највећег хуманитарног покрета Анри Динан. Сваке године, национална друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца организују бројне активности како би истакли јединствену улогу Покрета у својим земљама. 

Поводом Светском дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца и током целе 2018. године промовисаће се снага и домет глобалне мрежеЦрвеног крста, као и допринос особља и око 14 милиона волонтера кроз тему „Свуда за свакога“.

Циљ је да се у 2018. години прошири разумевање јавности о Међународном покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца и истакне разноликост рада и универзалност приступа кроз један од најупечатљивијих симбола – осмех. Осмех је универзални знак среће и задовољства. За волонтера то значи добро испуњени задатак. За особу погођену несрећом значи да је неко спреман и вољан да помогне. 

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца решава хуманитарне изазове кроз оригиналне, иновативне и необичне приступе. фокусирајући се на акцију подржану од стране заједнице. Црвени крст је посвећен пружању релевантних и правовремених хуманитарних услуга угроженим заједницама, сада и у будућности, и помаже милионима људи широм света сваке године – у време сукоба, природних несрећа и криза, спроводећи хуманитарну акцију преко 150 година.

На глобаном плану помаже 110 милиона људи кроз активности деловања у несрећама, 160 милиона људи путем развојних активности, велики број лица који су погођени  сукобима и другим ситуацијама насиља примењујући универзалан приступ, вођен на сваком кораку Основним принципима, а то су: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Црвени крст у Србији, својим активностима на неки начин помаже око 2 милиона људи, реализујући программе народних кухиња, деловања у несрећама, обуке у области прве помоћи, бриге о старима, борбе против трговине људима и друге.

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца јенационални и међународни, независтан и неутралан,  свуда за свакога.

Црвени крст обележио је 8. мај, централном манифестацијом на Тргу Републике где је у интеракцији са грађанима представио јавна овлашћења поверена Законом о Црвеном крсту Србије од стране државе. У промоцији активности учествовало је преко 25 волонтера Црвеног крста Стари град на централној манифестацији.

Коментар

Ваша е-маил адреса неће бити објављена. Означена поља су обавезна. *

Последње вести

  • АКЦИЈА ДАВАЊА КРВИ У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

    Црвени крст Стари град, Градска општина Стари град и Институт за трансфузију крви позивају вас на акцију добровољног давања крви која ће се одржати у понедељак 25. јануара 2021. године у сали општине Стари град, Македонска бр. 42. Позивамо даваоце свих крвних група да се одазову позиву како би надоместили сезонски дефицит крви и крвних…