ОДРАСЛИ ПУШЕ И МЕНЕ ГУШЕ

0

Национални дан без дуванског дима у Републици Србији обележава се 31. јануара. Овај датум из календара здравља 2017. године обележава се под слоганом “Одрасли пуше и мене гуше“, са циљем да кампању у великој мери треба посветити превенцији пушења код деце и младих и превенцији изложености дуванском диму. Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекције средњег уха и имају чешће асматичне нападе који су јачег интензитета.  

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму, па ефикасна заштита подразумева потпуну елиминацију дуванског дима из сваког јавног и радног простора, јер само окружење 100% без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима. Окружење без дуванског дима спречава започињање пушења и има позитиван утицај на одвикавање од пушења, смањење разболевања и смртности због пушења, чиме се смањују трошкови за лечење особа које оболе због пушења.  

Становници Србије у значајном проценту изложени су дуванском диму. Резултати истраживања здравља становништва 2013. године показују да је више од половине становништва старијег од 15 година изложено дуванском диму у затвореном простору и да је 47% непушача забринуто због штетних последица дуванског дима по сопствено здравље. Подаци из глобалног истраживања о употреби дувана међу младима у Србији (2013.) показују да је 63% ученика старости од 13 до 15 година изложено дуванском диму у својим домовима и 61% на затвореним јавним местима. Овако високој изложености дуванском диму, а посебно на местима на којима пушење није забрањено тј. законски регулисано, свакако доприноси и висока толерантност друштва према употреби дувана. 

Волонтери Црвеног крста Стари град у сарадњи за здравственим радницима ДЗ “Стари град“ спровешће акцију “Јабука за цигарету“ у уторак 31. јануара од 11 до 13 часова у дому здравља. Волонтери ће анкетирати суграђане и делити пропагандни материјал о штетности дуванског дима. 

Истраживање Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батуту“ о ефектима и ставовима у вези са Законом о заштити становништва о изложености дуванском диму

Коментар

Ваша е-маил адреса неће бити објављена. Означена поља су обавезна. *

Последње вести

  • ЗАЛИХЕ КРВИ СУ НА МИНИМУМУ, ЧЕКАМО ВАС НА АКЦИЈИ!

    Градска општина Стари град, Црвени крст Стари град и Институт за трансфузију крви Србије организују још једну заједничку акцију добровољног давања крви. Акција ће бити организована у понедељак 29. марта 2021. године у периоду од 12 до 16 часова у великој сали општине Стари град, Македонска бр. 42. Апелујемо на све особе од 18 до…