ОНИ СУ ХЕРОЈИ – ВОЛОНТЕРИ ЦРВЕНОГ КРСТА

0

Кроз своју дугу историју Црвени крст Србије је био и остао највећа и најстарија волонтерска организација у земљи. Негујући хуманост, непристрасност, неутралоност, независност, добровољност, јединство и универзалност Црвени крст привукао је велики број волонтера различитих генерација који представљају  незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју. Црвени крст Србије укључује у свој рад 60.000 волонтера. Од тог броја 60 % чине млађи до 30 годиина, 20% су старији волонтери, а  20% волонтера је средњих година.

Данас у свету у организацијама Црвеног крста волонтира 17 милиона људи, од тога је 53% жена, а млади чине 50% од укупног броја волонтера. Међународни дан волонтера обележава се 5. децембра. Млади волонтери Црвеног крста Стари град у периоду од 2. до 4. децембра обележили  су своју 14. годишњу Скупштину и били гости младим волонтерима организација Црвеног крста из Београда, Србије и земаља региона. У петак, 2. децембра организован је округли сто у сали Црвеног крста Србије за госте и наше волонтере у циљу размене искустава.

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице, без материјалне надокнаде. Волонтер може без ограничења да буде свако – волонтери су особе попут нас самих, то су особе које добровољно  пружају директну неплаћену услугу једној или више особа.

Волонтирање, има своје позитивне ефекте на угрожене категорије, на саме волонтере, на локалну заједницу, на друштво, али и на развој човечности у сваком погледу.  Осим што решава проблеме, такође и изграђује личност оних који волонтирају, подстиче оне са маргине једнако као и оне који раде и остварују профит, помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности.

Данас у свету у организацијама Црвеног крста волонтира 17 милиона људи, од тога је 53% жена, а млади чине 50% од укупног броја волонтера. За почетак волонтирања неопходна је пре свега добра воља, она је снага која покреће искуство као и жеља да се на добро усмерен и ефикасан начин пружи различита врста подршке и помоћи која ће дати најбоље ефекте за корисника.

И ЗАТО ПРУЖИТЕ ВОЛОНТЕРУ РУКУ

Десет разлога да волонтирате:

 1. Оно што радите је значајно
 1. Волонтирање ојачава грађанску одговорност
 1. Волонтирањем добијате прилику да вратите заједници део оног што сте добили
 1. Волонтирањем много учите
 1. Волонтирање ојачава вашу заједницу
 1. Волонтирање промовише лични развој и самопоштовање
 1. Волонтирање зближава људе
 1. Волонтери стичу професионално искуство
 1. Волонтирање штеди ресурсе
 1. Волонтирање је добро за вас. Оно:
 • Смањује стрес: Стручњаци кажу да се усредсређивањем на другу особу прекидају обрасци који код нас производе тензију
 • Чини вас здравијим: расположења и емоције као што су оптимизам и радост и осећај контролисања сопствене судбине ојачавају имуносисте.

Коментар

Ваша е-маил адреса неће бити објављена. Означена поља су обавезна. *

Последње вести

 • АКЦИЈА ДАВАЊА КРВИ У ЈЕВРЕМОВОЈ УЛИЦИ

  У недељу, 21. априла, поводом славе Градске општине Стари град – Цвети, одржава се манифестација ’’Јевремова – улица сусрета’’. Црвени крст Стари град и Институт за трансфузију крви Србије организују акцију добровољног давања крви. Позивамо све суграђане између 18 и 65 година који се осећају здравствено способним да у периоду од 12 до 16 часова…