ПРОМОЦИЈА ХУМАНИХ ВРЕДНОСТИ


images-stories-pozdrav phv-300x225Црвени крст Стари град почео је са реализацијом програма “Промоција хуманих вредности“ од 2007. године. Циљ програма је смањење насиља међу младима кроз поштовање и уважавање културолошких разлика. Овај програм намењен је ученицима трећег,четвртог и петог разреда основних школа који се реализује у одељењима (групама) у најмање десет сусрета и на теме: дискриминација; родна равноправност; лични, групни и културални идентитет; толеранција; ненасилно решавање конфликата; дечја права и сyberbulling.

Реализацију програма су у протеклом периоду помагали: Црвени крст Србије, Шпански Црвени крст, Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца и Градски секретаријат за образовање. Од 2012. године реализацију програма помаже и Швајцарска агенција за развој.

Реализатори програма су млади волонтери Црвеног крста старости од 16 до 25 година, који су обучени за спровођење радионица вршњачке едукације. Црвени крст Србије је израдио и приручник за едукаторе који млади волонтери радо користе приликом рада и у оквиру кога се налазе радни листови намењени ученицима, календари са темама овог програма који промовише толеранцију и горе наведене теме овог програма.

Досадашња искуства су показала да је програм изузетно прихваћен од стране ученика и просветних радника у школама. Школе су га препознале као нови бренд наше организације и уврстиле га у редовни годишњи план и програм рада, а ученици са одушевљењем чекају нове сусрете са волонтерима Црвеног крста и реализацију радионица.

Као додатне активности у оквиру програма спроводе се: изложбе ликовних радова ученика, позоришне представе, школице “Промоције хуманих вредности“ за ученике који су били обухваћени програмом, дружење ученика у просторијама Црвеног крста Стари град, обуке за едукаторе – младе волонтере Црвеног крста и др.

У току школске 2012/2013. године програм “Промоција хуманих вредности“ се спроводи у шест основних школа и то: ОШ “Драган Ковачевић“, ОШ “Михаило Петровић Алас“, ОШ “Стари град“, ОШ “Браћа Барух“, ОШ “Краљ Петар Први“ и ОШ “Дринка Павловић“ чиме је темама програма обухваћено око 400 ученика.

Уколико желите да постанете едукатор или партнер у спровођењу програма, или пак желите да уговорите реализацију радионица у вашој школи, можете се обратити секретаријату Црвеног крста Стари град на телефон 011/2628-882 , или електронском поштом на адресе aleksandarcksg@sbb.rs или crvenikrst@sbb.rs.