СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

0

Ове године, Светски дан прве помоћи биће обележен у суботу, 13. септембра. Организација Црвеног крста је преко 100 година лидер у овој области. Годишње више од 14 милиона људи научи како да пружи прву помоћ у оквиру организација Црвеног крста широм света.

Свако од нас може бити у прилици да треба прву помоћ, али свако од нас, такође, може да научи да пружи прву помоћ. Прва помоћ је гест хуманости и подразумева знатно шири појам од скупа научених вештина и техника. Прва помоћ је некада чин спасавања живота, али је такође одраз хуманости, алтруизма и осећаја за потребе других људи.

За више од 90 процената спашених живота у масовним несрећама заслужни су обични људи који су се затекли на лицу места, умели и желели да помогну и понели се као прави хероји у критичним тренуцима. Знања из прве помоћи би требало да буду део здравствене културе грађана. Сваки живот који је на овај начин спашен треба да прати друштвено вредновање обичних, а одважних људи који су били спремни да помогну у невољи

Порука Светског дана прве помоћи 2014 је „Буди херој“.

Важне чињенице:

– Несрећа није увек предвидива. Она се може догодити било када, на било ком месту и свако може бити погођен. Знање прве помоћи може да оснажи свакога од нас и да нас учини способним да некоме спасемо живот.
– Прва помоћ је прва карика у ланцу спасавања живота у несрећама.
– Обука грађана за пружање прве помоћи чини друштвену заједницу безбеднијом и снажнијом, односно спремнијом за различите врсте изазова у смислу природних непогода или других врста несрећа које се догађају у савременом добу.

Црвени крст Стари град ће обелећити Светски дан прве помоћи заједно са Црвеним крстом Србије и другим београдским организацијама Црвеног крста. Посетите штанд Црвеног крста у суботу 13. септембра 2014. године у периоду од 11 до 13 часова на Тргу Републике.

Коментар

Ваша е-маил адреса неће бити објављена. Означена поља су обавезна. *

Последње вести

  • ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ

    У периоду од 10. до 12. маја делегација Црвеног крижа Ново Сарајево била је гост Црвеном крсту Стари град. Поред председника и секретара организације, нашу организацију посетила је и екипа прве помоћи која се ревијално такмичила на нашем општинском такмичењу. Приликом посете потписан је споразум о сарадњи у више области и активсности које реализује Црвени…