ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

0

Према званично доступним подацима у Србији тренутно живи 2.369 особа инфицираних хив-ом. У периоду од јануара до новембра 2017. године новодијагностиковано је 105 особа инфицираних хив-ом, 38 особа је новодијагностикован AIDS, док је 9 особа умрло од AIDS-a.

Црвени крст Стари град обележио је 1. децембар, Светски дан борбе против сиде. Наши волонтери су овај значајан датум обележили на платоу испред Филозофског факултета у циљу подизања свести младих о овом проблему. 

Пролазницима су дељени едукативни материјали и презервативи, имали су могућност да се фотографишу у нашем промотивном раму и са штитом, а такође су могли и да анонимно одговоре на анкету која је имала за циљ да стекнемо увид у степен информисаности младих о хив-у. Учесници анкете били су млади од 17 до 30 година, од чега њих 12% сматра да би требали да се тестирамо тек када осетимо све симптоме, 13% младих верује да је сида излечива , али оно што охрабрује јесте да највећи број анкетираних зна како се најбоље заштити од хив-а. Анкету су спроводили наши вршњачки едукатори који реализују програм ’’Превенција хив/сиде и полно преносивих болести’’, па су анкетирани учесници на лицу места могли да добију и кратак вид едукације кроз појашњење тачних одговора у анкети. Акцију смо спровели у партнерству са Домом здравља ’’Стари град’’ и Канцеларијом за младе Стари град, а захваљујемо се Асоцијацији ’’Дуга’’ на донацији кондома. 


Коментар

Ваша е-маил адреса неће бити објављена. Означена поља су обавезна. *

Последње вести

  • ОБУКА ЗА СПАСИОЦЕ НА ВОДИ

    Стручно осособљавање за звање спасилац на води Црвени крст Стари град планира да одржи стручно оспособљавање за звање спасилац на води на територији града Београда. Услови које кандидат треба да испуниКако би кандидат приступио стручном оспособљавању, потребно је да испуни следеће услове:· Да има 18 или више година· Да има стечено средње стручно образовање (четворогодишње…