ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА

0

Светски дан Црвеног крста, 8. мај, обележава на дан када је 1828. године рођен оснивач највећег хуманитарног покрета Анри Динан. Сваке године, национална друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца организују бројне активности како би истакли јединствену улогу Покрета у својим земљама. 

Поводом Светском дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца и током целе 2018. године промовисаће се снага и домет глобалне мрежеЦрвеног крста, као и допринос особља и око 14 милиона волонтера кроз тему „Свуда за свакога“.

Циљ је да се у 2018. години прошири разумевање јавности о Међународном покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца и истакне разноликост рада и универзалност приступа кроз један од најупечатљивијих симбола – осмех. Осмех је универзални знак среће и задовољства. За волонтера то значи добро испуњени задатак. За особу погођену несрећом значи да је неко спреман и вољан да помогне. 

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца решава хуманитарне изазове кроз оригиналне, иновативне и необичне приступе. фокусирајући се на акцију подржану од стране заједнице. Црвени крст је посвећен пружању релевантних и правовремених хуманитарних услуга угроженим заједницама, сада и у будућности, и помаже милионима људи широм света сваке године – у време сукоба, природних несрећа и криза, спроводећи хуманитарну акцију преко 150 година.

На глобаном плану помаже 110 милиона људи кроз активности деловања у несрећама, 160 милиона људи путем развојних активности, велики број лица који су погођени  сукобима и другим ситуацијама насиља примењујући универзалан приступ, вођен на сваком кораку Основним принципима, а то су: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Црвени крст у Србији, својим активностима на неки начин помаже око 2 милиона људи, реализујући программе народних кухиња, деловања у несрећама, обуке у области прве помоћи, бриге о старима, борбе против трговине људима и друге.

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца јенационални и међународни, независтан и неутралан,  свуда за свакога.

Црвени крст обележио је 8. мај, централном манифестацијом на Тргу Републике где је у интеракцији са грађанима представио јавна овлашћења поверена Законом о Црвеном крсту Србије од стране државе. У промоцији активности учествовало је преко 25 волонтера Црвеног крста Стари град на централној манифестацији.

Коментар

Ваша е-маил адреса неће бити објављена. Означена поља су обавезна. *

Последње вести

  • ОБУКА ЗА СПАСИОЦЕ НА ВОДИ

    Стручно осособљавање за звање спасилац на води Црвени крст Стари град планира да одржи стручно оспособљавање за звање спасилац на води на територији града Београда. Услови које кандидат треба да испуниКако би кандидат приступио стручном оспособљавању, потребно је да испуни следеће услове:· Да има 18 или више година· Да има стечено средње стручно образовање (четворогодишње…