ОДРАСЛИ ПУШЕ И МЕНЕ ГУШЕ

0

Национални дан без дуванског дима у Републици Србији обележава се 31. јануара. Овај датум из календара здравља 2017. године обележава се под слоганом “Одрасли пуше и мене гуше“, са циљем да кампању у великој мери треба посветити превенцији пушења код деце и младих и превенцији изложености дуванском диму. Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекције средњег уха и имају чешће асматичне нападе који су јачег интензитета.  

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму, па ефикасна заштита подразумева потпуну елиминацију дуванског дима из сваког јавног и радног простора, јер само окружење 100% без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима. Окружење без дуванског дима спречава започињање пушења и има позитиван утицај на одвикавање од пушења, смањење разболевања и смртности због пушења, чиме се смањују трошкови за лечење особа које оболе због пушења.  

Становници Србије у значајном проценту изложени су дуванском диму. Резултати истраживања здравља становништва 2013. године показују да је више од половине становништва старијег од 15 година изложено дуванском диму у затвореном простору и да је 47% непушача забринуто због штетних последица дуванског дима по сопствено здравље. Подаци из глобалног истраживања о употреби дувана међу младима у Србији (2013.) показују да је 63% ученика старости од 13 до 15 година изложено дуванском диму у својим домовима и 61% на затвореним јавним местима. Овако високој изложености дуванском диму, а посебно на местима на којима пушење није забрањено тј. законски регулисано, свакако доприноси и висока толерантност друштва према употреби дувана. 

Волонтери Црвеног крста Стари град у сарадњи за здравственим радницима ДЗ “Стари град“ спровешће акцију “Јабука за цигарету“ у уторак 31. јануара од 11 до 13 часова у дому здравља. Волонтери ће анкетирати суграђане и делити пропагандни материјал о штетности дуванског дима. 

Истраживање Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батуту“ о ефектима и ставовима у вези са Законом о заштити становништва о изложености дуванском диму

Коментар

Ваша е-маил адреса неће бити објављена. Означена поља су обавезна. *

Последње вести

  • ОБУКА ЗА СПАСИОЦЕ НА ВОДИ

    Стручно осособљавање за звање спасилац на води Црвени крст Стари град планира да одржи стручно оспособљавање за звање спасилац на води на територији града Београда. Услови које кандидат треба да испуниКако би кандидат приступио стручном оспособљавању, потребно је да испуни следеће услове:· Да има 18 или више година· Да има стечено средње стручно образовање (четворогодишње…