ПОДМЛАДАК И ОМЛАДИНА


PIO

Програм Подмладак и омладина, односно рад са децом и младима, датира у Међународном покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца од 1925. године. Oвај програм, сходно Правилнику о организовању и деловању младих у Црвеном крсту Србије, обухвата рад са децом и младима узраста од 7 до 28 година старости.
Млади у Црвеном крсту су чланови и волонтери, а у односу на узраст подељени су на подмладак, односно омладину Црвеног крста. Подмладак Црвеног крста чине млади узраста од 7 до 15 година, а омладину млади узраста од 15 до 28 година.
Један од облика организовања младих Црвеног крста су Омладинске теренске јединице, које се организују са циљем успешне реализације активности Црвеног крста, размене искуства и међусобног информисања младих.

Црвени крст поклања пуно пажње едукацији младих волонтера. Како би млади Црвеног крста имали приближно иста знања, те као људски ресурс Организације располагали сличним вештинама, Црвени крст тежи ка стандардизацији и у области едукације волонтера, што је постигнуто успостављањем Јединственог система обуке. Едукацију волонтера Црвени крст Стари град обавља организацијoм разних семинара, обука, кампова и тренинга.
Према садашњим проценама, од укупног броја волонтера Црвеног крста Србије, чак 60% чине млади волонтери.

МЛАДИ ЧЛАНОВИ ЦРВЕНОГ КРСТА
Млади чланови Црвеног крста су све особе узраста од 7 до 28 година које поштују, односно признају статут Црвеног крста Србије, основне принципе Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца и који плаћају годишњу чланарину. Чланство у Црвеном крсту Стари град је добровољно. Свако ко прихвати чланство у Црвеном крсту и испуни горе наведене услове добија чланску карту за младе. Млади чланови својим знањем, образовањем и вештинама доприносе оставривању циљева и задатака Црвеног крста.

Према одлуци Управног одбора Црвеног крста Србије, годишња чланарина за младе за 2013. годину износи 50,00 динара. Црвени крст Стари град у 2012. години има преко 2.000 младих чланова. Уколико и ти желиш да постанеш наш члан то можеш учинити тако што ћеш се обратити наставнику који је задужен за Црвени крст у твојој школи или можеш доћи лично у просторије наше организације у Улици Студентски трг број 18.ПОДМЛАДАК И ОМЛАДИНА У ЦРВЕНОМ КРСТУ СТАРИ ГРАД
У оквиру Црвеног крста Стари град у реализацији програмских активности учествује преко 120 активних младих чланова и волонтера из основних и средњих школа и факултета са наше општине. Млади са наше општине су једни од најбројних и најактивнијих у учествовању и спровођењу активности Црвеног крста у целој Републици Србији.

Програм Подмладак и омладина се прожима са свим осталим програмима Црвеног крсту, јер млади су циљна група наше Организације али и носиоци и реализатори различитих програмских активности и акција Црвеног крста. Млади волонтери наше организације учествују у скоро свим активностима и акцијама Црвеног крста Стари град попут:

– “Промоција хуманих вредности“
– “Весела болница“
– Борба против трговине људима
– “Трка за срећније детињство“
– “Безбедност деце у собраћају“
– Недеља Црвеног крста и обележавање 8. маја – Светског дана Црвеног крста
– Конкурс “Крв живот значи“
– Светски дан борбе против хив-а
– Светски дан борбе против туберкулозе
– Дечија недеља
– “Један пакетић – пуно љубави“
– Квиз “Шта знаш о Црвеном крсту и добровољном давалаштву крви“
– обука и такмичења у пружању прве помоћи
– Акције борбе против пушења, алкохолизма и наркоманије
– рад на популаризацији добровољног давалаштва крви и организовању акција добровољног давалаштва крви
– унапређења мађународне сарадње, кроз размену знања, вештина и искуства са младима из других националних друштава
– учествовању на обукама, семинарима и састанцима намењеним младима и
– друге акције и програмске активности које реализује Црвени крст Стари град.

ЖЕЛИШ ДА ПОСТАНЕШ МЛАДИ ВОЛОНТЕР НАШЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ? КАКО?
Уколико имаш добру вољу, вишак слободног времена које желиш да искористиш кроз волонтерски рад, спроводећи активности Црвеног крста можеш да попуниш упитник за волонтере овде, након чега ћемо те контактирати. Такође, млади волонтери наше организације имају редовне састанке петком увече у 20:30 часова, те нам се можеш придружити и на неком од састанака. Састанци се одржавају у Клубу омладине у просторијама Црвеног крста Стари град у Улици Студентски трг број 18. За све додатне информације контактирај нас на број телефона 011/2628-882 или нашег колегу Ориона Зуровца.